Gecertificeerde vakmannen

24 uur per dag bereikbaar

Altijd in de buurt

Veelgestelde vragen

 • Hoe werkt een airconditioning?

  De werking van een airconditioningsysteem is vrij complex. Het werkt volgens een natuurkundige wet. Bij een reactie ontstaat warmte. De volledige werking hebben we beschreven in een blog artikel. Bekijk het artikel op onze website.

 • Wat zijn de voordelen van een airco?

  Een airconditioning kan meerdere ruimtes koelen óf verwarmen en worden alle aangesloten kamers naar de gewenste temperatuur gebracht via één druk op de knop. Je kunt ongestoord van een gezond binnenklimaat genieten. Een airco zorgt voor een energiezuinige manier van verwarmen óf verkoelen waardoor jouw woning of bedrijfspand duurzamer wordt. Onze airco’s werken altijd fluisterstil!

 • Hoe vind ik direct de perfecte airco?

  Je ontvangt direct een prijsindicatie van het airconditioningsysteem na het beantwoorden van een paar korte vragen via onze Aircokiezer. Wij ontvangen vervolgens een bericht dat jij de Aircokiezer hebt ingevuld waarna wij contact met jou op zullen nemen voor het inplannen van een afspraak op de desbetreffende locatie om kosteloos een inspectie uit te voeren. Hierna streven wij ernaar jou binnen 2 weken te voorzien van een passende offerte. Nadat jij een akkoord hebt gegeven op de offerte maken we een afspraak om de airconditioning te komen plaatsen.

 • Ik ben op naar een airco voor thuis. Ben ik dan bij jullie aan het juiste adres?

  Jazeker! Gericht op comfort installeren wij alleen duurzame airconditioningsystemen en werken wij uitsluitend met gecertificeerde installatie monteurs. Hierdoor kunnen wij garanderen dat jij een efficiënte, duurzame, comfortabele en goed werkende airco hebt.

 • Ik wil graag een airco aanschaffen. Hoe ziet jullie werkwijze eruit ?

  Nadat wij je aanvraag hebben ontvangen via het contactformulier of de ingevulde vragen van de Aircokiezer maken wij een afspraak met jou om jouw woning of bedrijfspand te komen bekijken op een dag die jou schikt. Hierna streven wij ernaar om je binnen 2 weken te voorzien van een passende offerte. Nadat je akkoord hebt gegeven op de offerte, maken we een afspraak om de airconditioning te komen plaatsen.

 • Wanneer wordt het airconditioningsysteem geplaatst nadat ik akkoord heb gegeven op de offerte?

  Nadat je akkoord hebt gegeven op de offerte, zullen wij het airconditioningsysteem voor je bestellen bij onze leverancier. Zodra de leverdatum bekend is, brengen wij jou hiervan op de hoogte. Ons streven is om het airconditioningsysteem binnen 6 weken bij je te installeren vanaf het moment dat je een akkoord heeft gegeven op de uitgebrachte offerte.

 • Zijn jullie airco’s energiezuinig?

  Een airconditioning werkt op elektriciteit. Kijk voor het energieverbruik van de airco naar het energielabel. Deze reiken vanaf G t/m A++. Dit betekent dat G erg belastend voor het milieu is. A++ belast het milieu minimaal. Met het zicht op duurzaamheid bieden wij voornamelijk A++ producten aan.

 • Welke merken airconditioningsystemen bieden jullie aan?

  Aircoplan installeert alleen A-merken. We zijn bekend met de meeste airconditioning merken, maar installeren het liefst een airco van Mitsubishi. Indien gewenst kunnen wij jou, na overleg, ook andere A-merken aanbieden.

 • Kan een airconditioning naast koude lucht uitblazen ook verwarmen?

  Een modern airconditioningsysteem is in staat om, naast verkoelen, te verwarmen. De werking van de airco wordt bij verwarmen omgedraaid ten opzichte van verkoelen. Bij verkoelen haalt het systeem de warme lucht uit de binnenlucht en blaast de verwarmde lucht uit het buitendeel. Bij het verwarmen van een ruimte blaast het buitendeel de verkoelde lucht uit en geeft de warmte terug aan het binnendeel. Hierdoor verwarmt het systeem de ruimte. Doordat er bij verwarmen geen gas betrokken is, is het een duurzame manier van verwarmen. Het levert daardoor voor jou ook een fikse besparing op de gasrekening.

 • Maken airconditioningsystemen lawaai?

  Airco’s maken altijd wat geluid, net zoals elk elektrisch apparaat in huis. Wij werken met airconditioningsystemen die fluisterstil zijn en zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. Airco’s produceren op de hoogste stand meer geluid, maar dat is altijd een tijdelijke situatie. Zodra de gevraagde temperatuur is bereikt, schakelt de airconditioning automatisch over naar een lagere en dus stillere stand. Binnenshuis produceert een airco in het gunstigste geval zelfs niet meer dan 20 dB aan geluid en dat is bijna onhoorbaar.

 • Kan je ziek worden van airconditioning?

  De moderne airconditioningsystemen werken via een andere methode dan de airco’s uit het verleden. De nieuwe systemen koelen en drogen de lucht door het onttrekken van warmte uit de lucht. Deze manier van koelen heeft geen effect op de lucht. Je kunt er dus niet ziek van worden.

 • Moet ik de ramen en deuren dicht houden als de airconditioning aan is?

  Het is niet strikt noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden. Het heeft geen invloed op de werking van het airconditioningsysteem. Ondanks dat kun je jezelf afvragen of het wenselijk is om deuren en ramen open te zetten op het moment dat je de ruimte wilt verkoelen of verwarmen. Een airco haalt warmte/kou uit de lucht. Op het moment dat er buitenlucht naar binnen blijft komen, dan zal de gewenste kamertemperatuur meestal niet behaald worden, zeker als de buitentemperatuur sterk afwijkt. Het energieverbruik gaat ook omhoog en het bereiken van de gewenste temperatuur duurt langer of wordt niet bereikt. Aircoplan raadt het daarom af om ramen en deuren open te houden als je de kamer wilt verkoelen of verwarmen.

 • Ik ben op zoek naar een airco voor een bedrijfsruimte. Biedt Aircoplan deze airco’s ook aan?

  De airconditioningsystemen die Aircoplan plaatst zijn geschikt voor zowel woningen als kantoren. Ben je benieuwd naar de zakelijke mogelijkheden? Bekijk dan onze website voor zakelijke klanten.

 • Waar kan ik garantie op krijgen?

  Je krijgt bij ons vanzelfsprekend garantie van één jaar op de montage en een garantietermijn van 3 tot 5 jaar op onze airconditioningsystemen, afhankelijk van het merk en type van de airconditioning die geïnstalleerd is. Hierbij merken we wel op dat jouw airconditioningsysteem periodiek moet zijn onderhouden. Mocht je airco defect zijn na één jaar betaal je wel het arbeidsloon van de monteur die de airconditioning komt maken.

 • Waar kan ik terecht voor garantie?

  Voor garantie kun je bij ons terecht. Wij zullen je helpen om jouw airconditioningsysteem zo snel mogelijk weer in orde te maken. Via ons contact formulier op de website kun je een bericht achterlaten. Ook kun je ons bereiken via telefoon of e-mail. Onze klantenservice kun je bereiken via telefoonnummer 088 4009 800 of e-mail info@aircoplan.nl.

 • Ik heb een probleem met mijn airco, hoe kan ik een afspraak maken?

  Als je een probleem hebt aan jouw airconditioningsysteem kunt je ons altijd benaderen voor een serviceafspraak. Heb je onderhoudscontract “Goud” bij ons afgesloten? Dan zijn eventuele kosten die we maken tijdens een serviceafspraak vaak inbegrepen. Via ons contact formulier op de website kun je een bericht achterlaten. Ook kun je ons bereiken via telefoon of e-mail. Onze klantenservice kun je bereiken via telefoonnummer 088 4009 800 of e-mail info@aircoplan.nl. We zullen vervolgens spoedig contact met je opnemen om een afspraak te maken.

 • Hoe gaat de installatie van een airco in z’n werk?

  Tijdens een installatie voert de monteur zijn werk netjes uit en laat de werkplek schoon achter. Bij het vertrek legt hij de werking van je nieuwe airconditioning uit. Een installatie gaat in de meeste gevallen als volgt:

  1. Overleg over plaatsing binnen-/ buitendeel
   Vóór de installatieafspraak komen we altijd langs om jouw situatie en wensen in kaart te brengen. Tijdens de opname noteren we de locaties waar de binnen- en buitendelen van je airco gaan komen. Dit communiceren we door naar onze monteurs. Om tijdens de installatie zo min mogelijk fouten te maken, vragen we altijd na of de unit op de juiste locatie hangt. Zo zijn we er zeker van dat je tevreden bent met jouw nieuwe systeem.
  2. Sparing boren en plaatsing binnendeel
   Zodra we weten waar de delen van het airconditioningsysteem komen, tekenen onze monteurs dit af op de muur. Om het binnendeel te verbinden met het buitendeel is het nodig om een sparing te boren. Een sparing is een gat in de muur waardoor de leidingen van de airco doorheen lopen. Doordat we het altijd netjes afwerken heeft dit geen gevolgen op de isolatie van je woning.
  3. Leidingen aanleggen en aansluiten
   Zodra de sparingen geboord zijn, leggen we de leidingen aan. Hierbij is het belangrijk dat de metingen bij stap 2 kloppen. Zo komen we precies uit met de lengte van de leidingen.
  4. Buitendeel plaatsen
  5. Controleren lekdichtheid van het systeem
   Voordat we het koudemiddel in het systeem plaatsen, controleren we de lekdichtheid van het gehele systeem. Als er ergens lek in je airconditioningsysteem zit loopt het koudemiddel uit de installatie. Het gevolg hiervan is dat jouw systeem niet goed functioneert. Bovendien kan het een gevaar worden voor jouw gezondheid.
  6. Vacumeren van het airconditioningsysteem
   Vacumeren is een belangrijk onderdeel bij het installeren van jouw nieuwe airconditioningsysteem. Door het eventuele vocht goed af te zuigen verwijderen we niet condenseerbare gassen zoals stikstof en zuurstof. Het vacumeren moet diep en lang genoeg, anders kan het achtergebleven vocht het koudemiddel verzuren. Dit zorgt ervoor dat je airconditioningsysteem niet optimaal functioneert.
  7. Elektrisch aansluiten en afmonteren
  8. Proefdraaien van het airconditioningsysteem
  9. De ruimte opruimen en netjes achterlaten

  Een installatie van een nieuw airconditioningsysteem is in iedere situatie anders. Alle woningen verschillen van elkaar. Het installeren van een airco kan daarom verschillen ten opzichte van bovenstaande werkzaamheden.

 • Waar moet ik opletten als de monteur langskomt?

  Het is voor ons prettig als bepaalde details van tevoren bekend zijn. Een voorbeeld hiervan is de bereikbaarheid van jouw woning. Is je woning niet gemakkelijk te bereiken met een auto of bevindt de woning zich op de vijfde etage? Dan is dat handig voor ons om vooraf te weten. Geef dit daarom ook direct door tijdens het maken van de opnameafspraak.

 • Kan ik mijn installatieafspraak annuleren?

  Het is mogelijk om je installatieafspraak te annuleren. Tot 48 uur van tevoren kun je de installatie kosteloos annuleren en bij ons een nieuwe afspraak maken.

 • Het wijzigen van een afspraak is 48 uur voor aanvang mogelijk. Je kunt de afspraak telefonisch contact of per e-mail wijzigen. Onze klantenservice kun je bereiken via telefoonnummer 088 4009 800 of e-mail info@aircoplan.nl.

 • Wat gebeurt er met mijn oude airco als ik deze bij jullie laat vervangen voor een nieuwe airco?

  Tijdens het vervangen van jouw airconditioningsysteem demonteert onze monteur jouw airco. Na installatie van het nieuwe systeem voeren ze in overleg met jou het oude aircosysteem af. Hierbij houden we rekening met de geldende regels met betrekking tot fluorescerende koudemiddelen.

 • Is het mogelijk de bestelde airco te ruilen of te retourneren nadat de installatie heeft plaatsgevonden?

  Het is niet mogelijk om na installatie het door jou bestelde airconditioningsysteem te ruilen of te retourneren. Aircoplan installeert met grootste zorg het systeem. Wij zijn ervan overtuigd dat wij goed werk leveren. Daarom krijg je ook altijd één jaar garantie op de installatie. Mocht er onverhoopt iets niet goed zijn geïnstalleerd, dan komen we altijd nog langs om het probleem op te lossen.

 • Doen jullie ook onderhoud van airco’s?

  Ja. Bekijk de onderhoudsvormen op onze website.

 • Welke onderhoudsvormen hebben jullie?

  Na de installatie ontvang je van ons een vrijblijvend onderhoudscontract. Wij bieden 3 soorten onderhoudsvormen aan, namelijk; brons, zilver en goud. Je kiest uiteraard zelf óf en van welk contract je bij ons graag gebruik wilt maken. Wij raden je wel aan om in ieder geval het airconditioningsysteem jaarlijks te laten onderhouden. Bekijk hier onze verschillende onderhoudscontracten.

 • Welke werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens het onderhoud?

  De werkzaamheden verschillen per situatie. Tijdens een onderhoudsbeurt reinigen we onder andere de filters, binnen- en buiten unit, voeren we een lektest uit en controleren we het hele systeem op storingen. Door het goed onderhouden zorgt Aircoplan ervoor dat uw airconditioningsysteem optimaal blijft werken. Bekijk op onze onderhoudspagina pagina alle werkzaamheden die door ons worden uitgevoerd.

 • Waar (in welke ruimtes) moet de monteur bij kunnen?

  Onze onderhoudsmonteur moet bij alle onderdelen van het airconditioningsysteem onderhoud uitvoeren. Dit betekent dat hij bij de buiten- en binnen unit werkzaamheden heeft. Beide onderdelen van het systemen moeten makkelijk toegankelijk zijn.

 • Hoelang duren de onderhouds- en vervangingswerkzaamheden?

  Dit is afhankelijk van de situatie. Gemiddeld duurt een onderhoudsbeurt ongeveer één uur. Het installeren van een nieuw airconditioningsysteem proberen we binnen een werkdag uitgevoerd te hebben.

 • Kan ik mijn onderhoudsbeurt annuleren?

  Ja, dat kan. Tot 48 uur van tevoren kunt je de onderhoudsbeurt kosteloos annuleren en bij ons een nieuwe afspraak maken. Hiervoor neem je contact op met onze klantenservice via telefoonnummer 088 4009 800.

 • Wat kan ik zelf doen aan onderhoud?

  Wanneer het airconditioningsysteem (bijna) dagelijks wordt gebruikt, zal er veel stof zich verzamelen in de filters. Als stof en andere bacteriën niet verwijderd worden, dan blaast de airconditioning deze weer terug de ruimtes in. Vooral voor kinderen, ouderen en mensen met astma kan dit vervelend zijn. Wij raden bij intensief gebruik daarom aan het airconditioningsysteem maandelijks te reinigen. Bekijk op onze website het artikel over onderhoud.

 • Wat is de levensduur van een airco en wanneer is deze aan vervanging toe?

  De levensduur van een airconditioning is gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar. Hierbij is het uiterst belangrijk dat je jaarlijks onderhoud laat uitvoeren om dit te verwerkelijken. Wij adviseren jou om het airconditioningsysteem tussen de 15 en 20 jaar te vervangen.

 • Moet bij vernieuwing zowel het binnen- als het buitendeel vervangen worden?

  Ja. De combinatie binnen-/buitendeel bepaalt namelijk de capaciteit en het energieverbruik. Bovendien geeft een door de fabrikant ontworpen combinatie het beste resultaat én recht op garantie.

 • Wanneer moet ik betalen?

  Ongeveer een week na de werkzaamheden aan uw airconditioningsysteem ontvangt je van ons, per email, een factuur. Deze dient binnen maximaal 30 dagen te worden voldaan.

 • Worden er niet thuis tarieven gehanteerd?

  Nee, we hanteren geen niet-thuis tarief. Op het moment dat we niemand thuis aantreffen nemen onze monteurs telefonisch contact op. Zo proberen we de werkzaamheden altijd uit te voeren op de dag dat is afgesproken. Wanneer we meerdere malen voor een dichte deur staan, zullen wij hiervoor wel een tarief in rekening brengen.

 • Hoe kan ik Aircoplan bereiken voor mijn vraag of klacht?

  Neem telefonisch contact op met onze klantenservice onder telefoonnummer 088 4009 800 of stuur ons een e-mail naar info@aircoplan.nl.

 • Wat is de connectie met PronkGroep?

  PronkGroep is een verzameling van Aircoplan, Bevico, Biemond Elektro, Ventius, Onnink, Combi, Roveco en Rochema verdeeld over zes vestigingen.

  Je vindt Aircoplan, Biemond ElektroRochema en Roveco in de twee bedrijfspanden in Bergschenhoek. Bevico is gevestigd in Barendrecht en Amsterdam. Ventius en Onnink zijn gevestigd in een ander pand in Barendrecht. Tot slot is Combi gevestigd in monnickendam.

  PronkGroep opereert op dit moment ongeveer 6 jaar onder de naam PronkGroep, maar ons verhaal begint in 2001 met Bevico Cleaning in Barendrecht. Met het idee om een gezond binnenklimaat te realiseren waren wij klaar om Nederland te veroveren. In 2006 hebben wij dit uitgebreid met een vestiging in Rijssen en later de vestiging Amsterdam in 2007, waarvoor wij in 2016 ons eigen kantoorpand hebben geopend. In 2008 zijn wij begonnen met Bevico airconditioning en in 2009 hebben wij de Bevicode© geadopteerd.

  Na een stabiele basis met Bevico te hebben vergaard, werd het tijd om onze expertises te verbreden. In 2010 hebben wij Rochema overgenomen, in 2014 Biemond Elektro en in 2016 Roveco. Net voor de adoptie van Roveco realiseerden wij een overgang van Bevico airconditioning naar AircoPlan. Dit zorgde niet alleen voor meer duidelijkheid voor onze (potentiële) klanten, maar ook voor een mogelijkheid om de expertise in airconditioning systemen verder uit te breiden. Tevens hebben wij in 2021 Combi mogen toevoegen aan onze groep.

 • Wat kan ik van Aircoplan verwachten?

  Als airco-installateur van hoogwaardige airconditioningsystemen zoeken wij altijd de beste oplossing voor jouw situatie en wensen. Hiermee zorgen wij dat je alles uit jezelf kunt halen via een gezond binnenklimaat. Wij geven je twee garanties; we werken alleen met gecertificeerde monteurs en installeren alleen duurzame airconditioningsystemen. We stellen hoge eisen aan onze experts en onze fabrikanten. Zo bent je zeker van een efficiënt en goed functionerend airconditioningsysteem, indien deze regelmatig onderhouden wordt.

 • Wat kan ik van Aircoplan verwachten?

  Als airco-installateur van hoogwaardige airconditioningsystemen zoeken wij altijd de beste oplossing voor uw situatie en wensen. Hiermee zorgen wij dat je alles uit jezelf kan halen via een gezond binnenklimaat. Wij geven je twee garanties; we werken alleen met gecertificeerde monteurs en installeren alleen duurzame airco’s. We stellen hoge eisen aan onze experts en onze fabrikanten. Zo bent je zeker van een efficiënt en goed functionerend airconditioningsysteem, indien deze regelmatig onderhouden is.

 • Zitten er kosten aan het bezoek vast voor inspectie?

  Nee, dit is geheel kosteloos en vrijblijvend. Wij maken met je een afspraak om de woning te komen bekijken. Tijdens de inspectie geven we aan wat het airconditioningsysteem globaal kost en welke airco perfect op je wensen en ruimte(s) aansluit. Zodra je akkoord gaat met de offerte, maken we een afspraak om de airco te komen installeren.

 • Wat is de levensduur van een airco?

  De levensduur van een airconditioningsysteem is gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar. Hierbij is het belangrijk dat je jaarlijks onderhoud laat uitvoeren. Zo werkt je airco zuiniger en gaat hij langer mee.

 • Wat moet ik doen als mijn airco kapot is?

  Als je airco kapot is, wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk verholpen wordt. Heb je last van een storing? Bel ons dan op 088 – 4009 500 (op werkdagen tussen half 9 en 17 uur).

 • Welke airconditioning is geschikt voor mijn woning?

  In onze AircoKiezer stellen we je een aantal vragen. Bijvoorbeeld over de grootte van je woning. En of je de airco gebruikt om de ruimte te verwarmen. Op basis van je antwoorden bepalen we welke airco geschikt is voor je situatie.